Provincie op werkbezoek

In de vrieskou van maandag 6 februari was de commissie Ruimte Groen en Water van de Utrechtse Provinciale Staten op werkbezoek in Kanaleneiland Centrum. Omdat de provincie financieel een bijdrage levert aan de nieuwbouw, wilden ze graag met eigen ogen zien wat dit heeft opgeleverd.

Er is een bezoek gebracht aan de huurwoningen in de Ontdekker en de Reiziger. Ook werd het bedrijfje in de plint, dat kinderfeestjes helpt organiseren, bezocht. Portaal heeft deze woon-werkunit verhuurd. Ook werd vanaf de Prins Clausbrug de nieuwe boulevard langs het Amsterdam-Rijnkanaal bewonderd. Nog niet in haar volle glorie, want in het voorjaar van 2012 is deze strook pas echt helemaal spik en span.

En natuurlijk werd stil gestaan bij de uitdaging voor corporaties, ontwikkelaars en overheden om in tijden van financiële krapte de vernieuwing van Kanaleneiland gestaag voort te zetten. De start van de bouw ROC en het maatschappelijk hart in vlak 3 is daarvan een goed voorbeeld. De conclusie: Nieuwe woningen, onderwijs en vernieuwde voorzieningen, een betere openbare ruimte zijn en blijven van groot belang om een wijk in de lift te houden en het langzaam opgebouwd vertrouwen ook vast te houden. Zowel voor de wijk en voor de stad. Daar is financiële steun van een provincie hard bij nodig.