Andere aanpak verdere vernieuwing Kanaleneiland Centrum

In 2009 startten de gemeente Utrecht, woningcorporaties Mitros en Portaal en Heijmans (voorheen Proper-Stok Ontwikkelaars) met de vernieuwing van Kanaleneiland. Met als doel Kanaleneiland om te vormen tot een levendige, leefbare en gevarieerde woonwijk, waarin alle stedelijke voorzieningen aanwezig zijn. De oorspronkelijke aanpak bestond uit grootschalige sloop en nieuwbouw. Deze aanpak verandert nu.

Vooral renovatie, beperkt sloop en nieuwbouw

De concrete resultaten van de verbetering van de wijk zijn op dit moment al goed zichtbaar. Onder andere in de nieuwbouwwoningen en het nieuwe ROC-gebouw aan de zuidkant van de Churchilllaan. Voor het gebied tussen het Amsterdam Rijnkanaal en het winkelcentrum aan de noordkant van de Churchilllaan stonden ingrijpende sloop/nieuwbouwplannen op het programma. Verndering van dit gebied (deelgebied  en 5 genoemd) vindt niet meer plaats door alleen sloop ennieuwbouw. Er is nu gekozen voor een gevarieerd programma van overwegend ingrijpende renovatie, een beperkte hoeveelheid sloop/nieuwbouw enaanpassingen van de openbare ruimte.

Andere tijden

Reden van de wijziging is dat de oude sloop/nieuwbouwplannen in de huidige economische omstandigheden niet meer haalbaar zijn. Door te kiezen voor een andere aanpak kunnen de corporaties, de ontwikkelaar en de gemeente blijven investeren in de verbetering van Kanaleneiland.

Langer wachten of nu doorgaan

Natuurlijk hadden de vier partijen graag de oorspronkelijke plannen doorgezet. Na veel rekenen en tekenen kwamen zij tot de conclusie dat deze financieel niet meer realiseerbaar zijn. De verwachting is, dat ook over enkele jaren er niet ineens rijen kopers zijn voor nieuwe koopwoningen. Deze bieden de noodzakelijke financiën voor realisatie van de nieuwbouwplannen. De partijen kiezen ervoor om nu aan de slag te gaan in plaats van te wachten op herstel van de woningmarkt. Daarbij hoort een andere aanpak voor deelgebied 4 en 5. De vier partijen werken de plannen in kleine delen. Ook de uitvoering gebeurt in kleine delen.